Građanski pokret Kragujevačka priča predstavila svoj politički manifest “Razlog Kragujevca “

Građanski pokret “Kragujevačka priča” predstavio javnosti i građanima politički manifest pod nazivom Razlog Kragujevca i pozvao sve gradske demokratske političke organizacije, udruženja gradjana, neformalne grupe i nezavisne pojedince da se okupe oko ovog  dokumeta i podrže ga.


“U želji za normalizacojom i modernizacijom političkog života u gradu, kandidujemo politički manifest “Razlog Kragujevca”, koji sadrži odgovore na ključne probleme koji razaraju Kragujevac godinama unazad . Uredjen sistem lokalne samouprave, reforma komunalnog sistema, otvoreno tržište zasnovano na tržišnoj preduzetnosti i slobodnoj konkurenciji, obnova principa javnosti, slobode mišljenja i izražavanja, kulture rasprave i dijaloga, konkursa i javnih poziva, pluralizma razlika  toleracncije na različitost, zatim minimalizacija administrativnih zahteva, uredjen sistem poreza, naknada i taksi, samo su neki od delova ovog političkog dokumenta koji je inicijalna programska platforma za izlazak kragujevačkog stanovništva iz društvenog I političkog besmisla u kojem se trenutno nalazi”  istakao je Boris Kovačević.


Prema rečima Kovačevića, ulazak u izborni proces bez izbornog programa jednak je  majstoru koji  odlazi na teren da popravi uređaj a ne ponese alat.
“Nažalost, Kragujevačka politička praksa je odustala od razmene političkih mišljenja i ideja . Najveći broj organizacija koje su najavile učešće na izborima nisu izašle ni sa kakvom konkretnom izbornom ponudom pred gradjane. Najveći broj njih nema ni jedno slovo izbornog programa na papiru i postavlja se pitanje za šta konkretno traže podršku gradjana na izborima i zbog cega uopšte učetvuju ” zaključio je Kovačević.
“ Najprorodnije je da Predestavljanje politicke platforme u izbornoj kampanji bude svakodnevnica u svakom oybiljnom gradu I da se grajdnai na iyborima na osnovu njih opredeljuju. Nayalost, politicka kragujevacka scena je odustala od ovakve prakse.  Mnoge politicke organiazcije koje pretenduju da vode ovaj grad ne nude nikakva resenja I ne yele da ucetvuju u  suocavanju politickih ideja I raymeni pollitickih misljenja  iy jednostavnog rayloga-yato sto ga I nemaju!  Gradjani se necivilacjski privode da daju svoj potpis I  podrsku, I mnogi , optereceni svojim problemima I brgama ali I pod dejstvom ucena u tome nerado ucetvuju ne ynajuci ni koga ni sta podryavaju. Vreme je da prekinemo sa ovakvom praksom jer ona ne donosi nista dobro- ni gradu ni pojeidncima koji u tome ucestvuju.
“ Razlog Kragujevca je politicka platforma  koja obuhvata kljucne probleme grada kragujevca kao I concept I resenja ya prevayilayenej situacije u kojoj se nalayimo.  Dokument koji bi trebalo da okupi sve gradjanske I demokratske snage u gradu , kako bi smo svi yajedno od sredine u kojoj yivimo  poceli da stvarao moderan I evropski grad.“

Necemo odustati od namere da od svog grada stvaramo  gradjansku, civiliyovanu I modernu sredinu.