Nesposobna vlast napravila je palanku od Kragujevca! Intervju Edis Durgutović

Kakva je politička situacija u Kragujevcu, kakav je odnos snaga i kakve rezultate narednih lokalnih izbora očekujete,

vezano za sastav buduće gradske vlasti?

Durgutović: Politička situacija je vrlo čudna, specifična, politička scena je apatična, a građani nezadovoljni, to je samo po sebi kontradiktorno, jer nezadovoljstvo građana je opšte, a opozicija nedovoljno konkretna. Zato sa građanima i pokrećemo građanski pokret KRAGUJEVAČKA PRIČA, da bi što veći broj sugrađana koji želi promene bio uključen, ali ne želi da se valja u stranačkom blatu svih. Što se rezultata tiče, verujem da KRAGUJEVAČKA PRIČA može do ozbiljnijeg rezultata, tj. siguran sam u to, jer energija je u građanima.

Recite nam nešto više o Kragujevačkoj priči?
Durgutović: KRAGUJEVAČKA PRIČA je lokalni politički pokret koji u fokus stavlja pojedinca-građanina, savesnog, poštenog, odgovornog, dobronamernog i sposobnog da od svoga grada napravi bolje mesto za život. Grad po meri svih njenih građana, grad po meri Kragujevčana. Promenu stvaraju udruženi građani i građanke, zato udruženi u Kragujevačku priču krećemo u borbu za Naš Kragujevac – Građanski Kragujevac, jer Promena dolazi odozdo KG Priča predstavlja udružene građane i građanke koji su spremni i sposobni da pokrenu premene, sve ljude okupljene oko ideje građanskih vrednosti, ljudskih prava i sloboda, tolerancije,sugrađane koji žele i kojima je stalo do stvaraju moderan, prosperitetan, bolji Kragujevc. Ljude spremne, koji znaju i mogu, ljude odlučne da stvore Kragujevac budućnosti. Pokrenućmo najbolje u ljudima, da pokažemo i dokažemo da udruženi građani i građanke Kragujevaca mogu sve.
Da li već sada znate s kim možete, a s kim ne, da sarađujete ukoliko budete u prilici, u budućoj gradskoj vlasti?
Durgutović: Pre svega želimo da sarađujemo sa ljudima, a ne sa strankama, želimo da građani budu ti sa kojima radimo. Kao građanski pokret u nastajanju, prvo želimo da se konstituišemo, pa tek onda da definišemo odnos prema eventualnoj saradnji sa nekom strankom.
Može li Kragujevac opet da bude regionalni centar, s obzirom na to da mu Jagodina, Čačak pa i Topola u poslednje vreme, preuzimaju primat i status neformalne “prestonice Šumadije”?
Durgutović: Kragujevac mora da bude regionalni centar, ali nesposobna vlast je od Kragujevca napravila palanku, jedini rezultat aktuelne vlasti i Radomira Nikolića je da je Kragujevac propao, da nije regionalni centar i da ljudi iz Kragujevca konstantno odlaze. To mora da se promeni, to mora da bude jedan od prvih zadataka, da se od Kragujevca napravi moderan grad sa ambijentom u kom se razvijaju, pre svega, mala i srednja preduzeća…