Zlatko Milanović: kada se urbanistički planovi menjaju kao „tehnička greška“, nešto se prikriva

Zlatko Milnović govori o tome da su odbornici usvojili odluku o promeni detaljne regulacije Servis dva – kao tehničku grešku.

Šef odborničke grupe Kragujevačka priača Zlatko Milanović za Glas Šumadije piše o toj odluci:

• I kada je prošle godine donesen PDR Servis 2, mi smo ukazivali na brojne nelogičnosti i neregularnosti. Sada, posle više od godinu dana, glavni arhitekta i njegovi činovnici menjaju PDR (Plan detaljne regulacije) i to kroz formu tehničke greške, umesto da se radi izmena i dopuna planskih dokumenata . Ovakav način rešavanja urbanističkih problema samo nas još više dovodi u sumnju regularnosti ovakvih odluka, kao i to da je članica komisije iz Ministarstva bila protiv.
• Regulacija opredeljuje državno i privatno zemljište iz ovoga proizilazi i moja konstatacija i mišljenje da promena odnosa javnog i ostalog ne može da se provuče kao tehnička greška PDR Servis 2 već naravno samo kao izmena plana sa javnim uvidom. Da li to znači da će se u buduće  planovi menjati kao greška, znamo da imovina ne može biti greška.
• Izvestilac, glavni arhitekta, nije dao jasno objašnjenje zbog čega se ovo radi na ovakav način i tako obmanjuje i odbornike i javnost, prikrivajući prave razloge za menjanje PDR-a Servis 2.
• Na sednice Skupštine Grada odavno ne dolaze ni većnici, ni pomoćnici gradonačelnika ni savetnici, tako da nema kome da se postave ozbiljna pitanja a i da su prisutni, čisto sumnjamo da bi oni znali da daju odgovore. Gradjani imaju pravo da znaju čime se bave i kako doprinose boljem životu u gradu, oni koje svi paćamo.
• Odbornici Kragujevačke priče oštro se protive ovakvom načinu donošenja odluka i pozivaju odgovorne da se svojim poslom bave profesionalno i da prilikom donošenja urbanističkih rešenja poštuju zakonske procedure.